NetwerkenAls startende ondernemer zal je op de meest uiteenlopende momenten je best moeten doen om een goede indruk achter te laten. Netwerkborrels, evenementen of gewoon tijdens een avondje uit kun je jezelf laten zien, maar welke vorm van netwerken past bij jou?

Daar sta je dan als groentje, tussen alle krijtstreeppakken en gekleurde stropdassen, op je allereerste netwerk borrel. Ik kan je vertellen dat ik me er alles behalve op mijn gemak voelde. ‘waarom moest ik hier van mezelf naar toe?’ is de vraag die in mijn hoofd rond spookt toen ik mijn eerste drankje ging halen aan de bar. Aan de barman is duidelijk te zien dat ook hij zijn twijfels heeft bij het netwerkende publiek, ik heb er een bondgenoot bij!

Mijn eerste gesprek met twee heren verloopt onwennig, het gevoel dat dit niet aan mij besteed is bekruipt me nu weer. Ik geef antwoord op de vraag wat ik precies doe en vrijwel direct haakten de heren af. Misschien is de stof niet interessant genoeg voor ze? Ik druip af, terug naar de bar waar mijn bondgenoot nog een drankje voor me inschenkt. Toen kruiste mijn blik de blik van een vrouw aan de bar en direct werd duidelijk dat we hetzelfde dachten. Met een glimlach zeiden we tegen elkaar ‘voel jij je ook zo ongemakkelijk?’. Later blijkt dat deze vrouw al enige ervaring heeft op het gebied van netwerken ‘,er is een groot verschil in de soorten netwerkborrels’ zei ze. ‘En zijn echt hele leuke bij.’

Tijdens ons gesprek krijg ik enorme bewondering voor wat deze vrouw tot nu toe heeft neergezet met haar bedrijf. ‘Stoer wijf’, dacht ik bij mezelf. Vervolgens stelde zij mij heel direct en bewust een aantal persoonlijke vragen, waardoor ik me ineens weer besefte hoe ik ben als persoon en hoe ik me wil neerzetten als ondernemer. Alle twijfels en onzekerheden die ik had toen ik aan deze avond begon verdwenen als sneeuw voor de zon. ‘ik wil dicht bij mezelf blijven, mensen helpen en niet verdwijnen in de massa juist bij de kleine bedrijven zie ik een enorme uitdaging’, zei ik. ‘Buiten dat ben ik iemand die totaal op haar plek is in een ondersteunde rol’. Dat hard op gezegd heb ik met haar geproost op een mooie ontmoeting.

Ik ben ervan overtuigd dat netwerken relevant is voor een zelfstandig ondernemer alleen in welke vorm verschilt per persoon en per bedrijf. Ik heb nog geen netwerkclub gevonden welke echt bij mij past, maar suggesties zijn natuurlijk welkom!